Les bijoux solaires d’Emmanuelle D’Ortoli : l’interview

De zonnejuwelen van Emmanuelle D'Ortoli: het interview

Het is moeilijk om zo’n rijke reis in een paar inleidende regels samen te vatten. Het leukste is om Emmanuelle te ontdekken in dit interview, exclusief voor Maison June. Deze juwelier en edelsteenkundige, voormalig Olympisch zeilkampioen, is niets anders dan geïnspireerd, ze stelt zich een merk voor dat stoer, vrouwelijk en zo gemakkelijk te dragen is! Wij houden van.

Emmanuelle, kun je jezelf even voorstellen?

Hallo, ik ben Emmanuelle D'Ortoli, maker van het gelijknamige sieradenmerk gevestigd in Marseille. Mijn passie voor sieraden en edelstenen bracht mij ertoe mijn eigen merk op te richten, waar ik ambachtelijke traditie en innovatie combineer om unieke en elegante stukken te creëren.

Maar mijn leven bestaat niet alleen uit sieraden. Buiten de werkplaats ben ik moeder, zus, echtgenote, sportvrouw, klusjesvrouw en kok. Ik zou veel meer uren per dag nodig hebben om tijd te hebben om alles te doen wat ik wil... Balans is niet altijd gemakkelijk te vinden, om mijn werk en al deze activiteiten te combineren waardoor ik mijn batterijen kan opladen en inspiratie kan opdoen.

Kortom, ik ben een maker met een passie voor alle mooie dingen, of het nu gaat om sieraden, design, mode, de natuur of de eenvoudige geneugten van het dagelijks leven. Mijn doel is om sieraden te maken die deze levensvreugde en deze harmonie met de omgeving om mij heen weerspiegelen.

Hoe werd uw gelijknamige sieradenmerk geboren?

Mijn sieradenmerk is ontstaan ​​uit een combinatie van passie, traditie en een moderne visie op sieraden.

Als kind vond ik aan de oevers van het Meer van Genève, tussen mijn trainingen en sportregatta's op hoog niveau, altijd tijd om koorden, parels en schelpen te strikken om aan mijn zussen en vrienden te geven. Deze passie vergezelt nog steeds mijn dagelijks leven en de wens om sieraden te maken die je elke dag vergezellen en die lang meegaan, is des te meer aanwezig.

Parallel aan mijn eerste professionele ervaringen heb ik een opleiding gevolgd in 3D-sieradenontwerp en edelsteenkunde met het FGA-diploma aangeboden door de “Gemmological Association of Great Britain”. Na een aantal jaren ervaring in de industrie als materiaalkundig ingenieur, ging ik naar Marseille om mijn man te vinden en besloot mijn eigen merk te lanceren, Emmanuelle D'Ortoli Joaillerie , om sieraden fijn, elegant, duurzaam en betrokken te maken. Ik wilde een merk creëren dat ambachtelijke tradities respecteert en tegelijkertijd moderne en verantwoordelijke praktijken hanteert.

Wat is de stijl van Emmanuelle D'Ortoli? Het stuk uit uw collectie dat dit in uw ogen het beste samenvat?

De Emmanuelle D'Ortoli Joaillerie-collecties worden gekenmerkt door beperkte series die door de seizoenen heen opnieuw worden geïnterpreteerd, ontmoetingen en ontdekkingen. De sieraden die ik ontwerp en maak zijn fijn, elegant en gemakkelijk om elke dag te dragen. Ze zijn bedoeld om de kostbare momenten van het leven of eenvoudige momenten van plezier te markeren. Hieruit ben ik begonnen met het maken van dunne ringen , stapelbaar in een kleurrijke en speelse opstelling.

Maar ik zou zeggen dat mijn meest symbolische stuk de smaragdgroene shockring is die je in mijn gedurfde ringen aantreft. Ik ontwierp het geïnspireerd op een vintage, of beter gezegd oud, ontwerp uit het Georgische tijdperk dat ik de kans kreeg om te zien tijdens een expertise in het edelsteenlaboratorium in Marseille. Ik heb het herwerkt met de finesse die moderne productietechnieken ons vandaag de dag mogelijk maken: 3D-tekenen, zeer nauwkeurig printen voor het gietstuk en laser voor het uiteindelijke werk.

Het is gemaakt door uitzonderlijke ambachtslieden in mijn partneratelier in Marseille van gerecycled goud en de smaragd werd rechtstreeks uit Colombia gehaald door een gemoloog uit Marseillaise, gepassioneerd door edelstenen en toegewijd aan het werken met ethische/verantwoorde projecten.

Afhankelijk van de kleuren van de seizoenen en meer persoonlijke wensen, heb ik het herwerkt met verschillende kleuren en vormen (peervormige robijn, gele saffier, diamanten uit het Moyo-edelsteenproject).

Waaruit haalt u inspiratie om de verbeeldingskracht van uw merk op te bouwen, van sieraden tot communicatie?

De verbeelding van mijn merk is opgebouwd rond mediterrane invloeden, de natuur, de balans tussen traditie en moderniteit, betrokkenheid, persoonlijke verhalen en actuele trends.

Na verloop van tijd maak ik associaties van ideeën in mijn hoofd, uit boeken, objecten gezien op veilingen, kleurassociaties... Dan kom ik een prachtige edelsteen tegen die mij triggert om een ​​sieraad te tekenen en uit te werken tot een verzameling.

Deze elementen zijn zowel terug te vinden in mijn sieraden als in de manier waarop ik met mijn klanten communiceer, waardoor een samenhangend en inspirerend merk ontstaat.

Ethische betrokkenheid vormt de kern van uw creatieve proces. Kunt u ons meer vertellen?

Als onvoorwaardelijke liefhebber van de natuur en het buitenleven lijkt het mij vanzelfsprekend dat de industrie, ieder op zijn eigen niveau, kleine stapjes moet zetten om ons milieu te respecteren.

Ik heb ervoor gekozen om te werken met gerecycled goud van de oude sieraden van mijn klanten of van veilingen, om mijn stenen zoveel mogelijk uit verantwoorde projecten te halen en om 100% lokaal te werken; mijn sieradenproductieatelier bevindt zich in Marseille.

Ook bied ik mijn klanten de mogelijkheid om te werken met hun sieraden die ze niet meer dragen. Of het nu gaat om goud of edelstenen. Geïnspireerd door de modellen uit mijn collectie creëren we een gepersonaliseerde ketting , ring of armband op maat die ze elke dag kunnen dragen.

Je biedt ook sieraden op maat aan, welke stappen vind jij het leukst bij het creëren van een uniek stuk?

Ik hou echt van de discussies die we over sieraden kunnen voeren. Van wie waren de sieraden, waar kwamen ze vandaan, wat waren de gelegenheden om jezelf te trakteren? Dan het verlangen naar iets nieuws, naar vertrek – om de stap te zetten om iets nieuws te willen creëren en plezier te hebben!

Soms zijn er uitdagingen bij de productie en moeten er overwegingen worden gemaakt als een patroon of type setting behouden moet blijven om te voorkomen dat het hele stuk opnieuw wordt gemaakt. Dit omvat gesprekken met mijn juwelierscollega of mijn setter, zodat de nieuwe setting duurzaam en modern is en mijn klant tevreden stelt.

Bedankt Emmanuelle!

Terug naar boven Terug naar blog
multi éléments dans enveloppe
Geluksexperts
Omroeper van goed nieuws sinds 1996!
papier écologique
Leven in roze en GROEN
Duurzaamheid in het hart van onze projecten
tampon MJ
Made in Maison June
Gegarandeerde kwaliteit!
cœur dans enveloppe
Testen en adopteren
Ontvang een indruk met onze gratis monsters