Famille en bivouac au sommet d'une montagne

Een tweede kind, ik aarzel?

Een kind verwekken is magisch, vooral als het met liefde gebeurt! De beslissing om het aantal broers en zussen te vergroten vereist echter op zijn minst enig nadenken. Er spoken veel vragen door ons hoofd, en het is belangrijk om ze te beantwoorden voordat we aan een nieuwe zwangerschap beginnen. Wat als we de tweede deden?

Onze leeftijd is belangrijk

We hoorden onze moeders vaak tegen ons zeggen: “Ik voel me jong in mijn hoofd, en toch ben ik al 40 jaar oud!” ". Als wij zelf ouder worden, wordt dit een absolute waarheid en vliegt de tijd voorbij. U moet weten dat de gemiddelde leeftijd waarop u uw eerste kind krijgt volgens INSEE 28 jaar oud is en voor de tweede 31 jaar. 40 jaar geleden was het meer 24 jaar voor nummer één! Kortom, als we nog 30 jaar oud zijn, kunnen we nog een beetje genieten van onze ouderen zonder ons al te veel zorgen te maken, maar op 35-jarige leeftijd en kruiwagens moeten we onszelf de juiste vragen gaan stellen, namelijk of we de tafel willen dekken. opnieuw?! Fysiek hebben we nog steeds een kans van 12% om deze nieuwe zwangerschap te verwelkomen, vergeleken met 6% op 40-jarige leeftijd. Dus ja, leeftijd doet ertoe!

Het leeftijdsverschil met de oudste

Het is bijna een spelletje Rubik's Cube, en uiteindelijk moet alles perfect in elkaar passen, en toch is niets absoluut ideaal! Soms berekenen we niet en gebeurt alles op een vloeiende en natuurlijke manier, soms moeten we berekenen voor het welzijn van iedereen! Wanneer het idee om een ​​tweede kindje te krijgen opduikt, is de klok vaak al een flink eind vooruit gegaan. Met een beetje anticipatie is het echter mogelijk om het beroemde leeftijdsverschil met de oudsten te overbruggen. Het draait allemaal om keuze. Sommige ouders geven er de voorkeur aan om door te gaan en laten daarom maximaal 2,3 jaar uit elkaar. In dit geval blijven ze een tijdje in de luiers, maar zijn ze relatief rustig naarmate ze ouder worden. Anderen kunnen daarentegen vijf tot zes jaar tussen de twee kinderen laten, wat een redelijke kloof blijft. In dit specifieke geval zal de oudste als model dienen voor de jongere en zullen ze samen verder groeien. Vanaf een verschil van acht jaar zullen ze minder snel dingen samen beleven.

En wat vindt papa ervan?

Allereerst worden in de beste potten de beste soepen gemaakt. Kortom, de relatie met papa is transparant en loyaal. Het echtpaar is daardoor grotendeels in staat zaken helder te verwoorden. Als het verlangen er is, aan één kant of aan beide (wat in dit geval fantastisch is), dan moet je erover praten! Er mag geen keuze worden gemaakt ten koste van de ander, anders kan de vertrouwensrelatie eronder lijden. Bij het initiëren van een nieuwe zwangerschap is niet alleen de moeder betrokken; dit avontuur is dat van een gezin. Om vele redenen is dit misschien nog niet de perfecte timing, maar om de een of andere reden is het soms het wachten waard.

De ervaring van de 1e bevalling

Eenmaal voorbij de allereerste geboorte vergeten we het snel! Alleen: het kan lang, pijnlijk en stressvol zijn geweest, en dat is niet niets. Een keizersnede, een vaginale bevalling, ons lichaam onthoudt het. De herinnering is dus vers. Heeft u een postpartumdepressie ervaren? Hebben we te veel stress gehad? Het is gewoon belangrijk om te onthouden. Je moet ook weten dat de tweede geboorte waarschijnlijk niet hetzelfde zal zijn, op enkele uitzonderingen na. Om het belang van een tweede zwangerschap te meten, is het essentieel om zorgvuldig te meten of we ons lichaam weer kunnen mobiliseren.

Meet de impact van het 2e kind op jouw leven

Realistisch zijn in dit verlangen naar een tweede kind is noodzakelijk. Zoals ze zeggen: droom versus realiteit! Het leven gaat dus natuurlijk ook over verrassingen, loslaten, het onverwachte, maar het gaat ook om een ​​zeker pragmatisme. In dit geval betekent het meten van de impact die dit op uw leven zal hebben, dat u uzelf de juiste vragen stelt. Zal ik tijd hebben om alles in mijn leven met elkaar te verzoenen? Laat de werksituatie mij dit toe? Zal ik mij logistiek gezien, met het oudste kind, gemakkelijk kunnen organiseren met de oppas en de vader? Hebben we allebei meer reiswensen voordat we weer luiers gaan gebruiken? Het is echt essentieel om twee mensen te vragen deze vragen zo oprecht mogelijk te beantwoorden. Kunnen we dit nieuwe kind goed verwelkomen?

Kortom, iedereen heeft zijn eigen timing, leven en keuzes. Niemand kan zeggen of het goed voor ons is om de sprong te wagen! Het leven is kort!

Bronnen: EVERST - stock.adobe.com

Terug naar boven Terug naar blog
multi éléments dans enveloppe
Geluksexperts
Omroeper van goed nieuws sinds 1996!
papier écologique
Leven in roze en GROEN
Duurzaamheid in het hart van onze projecten
tampon MJ
Made in Maison June
Gegarandeerde kwaliteit!
cœur dans enveloppe
Testen en adopteren
Ontvang een indruk met onze gratis monsters