Jeune femme se baigne en mer

Het ware geheim van geluk

Het oude gezegde luidt: ‘Geluk is pas echt als het wordt gedeeld’… wat als geluk voor iedereen toegankelijk zou zijn? Wat als onze interacties uiteindelijk de sleutel zouden zijn tot ons welzijn hier op aarde? Een Amerikaans onderzoek, dat ruim twee generaties bestrijkt, levert ons de resultaten op van ruim 80 jaar menselijk en wetenschappelijk onderzoek.

Het langste wetenschappelijke onderzoek ooit uitgevoerd naar geluk en gezondheid

Geluk, de eeuwige zoektocht van je leven. Alle grootste denkers, onderzoekers en filosofen zijn nooit gestopt met werken aan dit onderwerp. Een team van onderzoekers van de Harvard Universiteit zou ongetwijfeld de vraag hebben beantwoord: wat maakt ons werkelijk gelukkig in dit leven?

Dit is het langste onderzoek dat ooit ter wereld is uitgevoerd! Het begon in 1938 met twee onderzoekers die 724 mensen rekruteerden, allemaal met verschillende economische en sociale achtergronden, gevolgd sinds hun adolescentie. Door de jaren heen verzamelen ze verschillende soorten informatie, of het nu gaat om hun persoonlijke leven, hun professionele leven of hun fysieke gezondheid, door hen om de twee jaar een reeks vragenlijsten voor te leggen, die ook aan andere leden van het gezin worden gegeven.

Uitspraak? In tegenstelling tot wat je zou kunnen geloven, is geluk niet echt gekoppeld aan persoonlijke ontwikkeling, omdat wat het leven concreet rijk en vervullend maakt, eerder de kwaliteit van onze relaties is. De kracht van onze banden is een goede indicator voor de fysieke en mentale gezondheid . Alle resultaten van dit faraonische onderzoek naar geluk zijn gepubliceerd in het boek The Good Life , geproduceerd door de professoren Marc Schulz en Robert Waldinger.

Al deze persoonlijke verhalen van ruim honderd deelnemers bewijzen dat alle relaties, in vele vormen, of het nu gaat om vriendschappen, families, collega’s, romantische relaties, bijdragen aan een gelukkig en gezonder leven.

We proberen te denken dat het kopen van een huis of het krijgen van een promotie voldoende is om gelukkiger te zijn, maar geluk is toegankelijker dan dat.
Het is uiteindelijk nooit te laat om menselijke relaties in ons leven te cultiveren. Maar wat moeten we dan doen, wat als we deze paar waardevolle tips uit de geluksbijbel zouden opvolgen? Hier zijn enkele antwoorden.

Breng tijd door met de mensen die ‘het dichtst bij ons staan’

Laten we allereerst de mensen identificeren die het dichtst bij ons staan, in dit geval degenen op wie we te allen tijde kunnen rekenen, met wie we het meest eerlijk en transparant zijn. Het maakt niet uit hoeveel, het hangt allemaal af van de behoeften van elke persoon. Volgens Waldinger is identiteit van weinig belang, het zijn simpelweg mensen bij wie we ons volkomen veilig voelen en die de fundamenten van een gelukkig leven creëren. Het is bewezen dat mensen met sterke banden langer leven en minder gevoelig zijn voor stress.

Cover van ‘The Good Life’ van Robert Waldinger en Marc Schulz

Bouw vriendschappelijke banden op, zelfs op het werk!

Je lunchpauze doorbrengen met een collega is ook een van de dagelijkse bronnen van geluk! Volgens het onderzoek van de twee onderzoekers maakt het hebben van goede relaties op het werk je niet alleen gelukkig en gezonder, maar ook productiever en gerichter op succes. Het gaat hier niet om praten over projecten, processen en dergelijke, maar om je wat meer openstellen en je kwetsbaarheid tonen.

Sta open voor nieuwe toevallige ontmoetingen

Wie heeft er nog nooit een onverholen genoegen gevoeld om met een volslagen vreemde te praten, tijdens een treinreis, op het terras van een café of in een andere onverwachte situatie? Tijdens hun onderzoek werden ze geconfronteerd met twee groepen: de een moest tijdens een hele treinreis de krant lezen en de ander moest mensen leren kennen die hij niet kende. Hierdoor had de tweede groep een betere tijd dan de eerste!

Gebruik sociale netwerken, maar verstandig!

Het algemene idee is om sociale netwerken actief te kunnen gebruiken! Volgens onze twee experts is het belangrijk om daar goed gebruik van te maken en niet in een vergelijkingseffect te komen. Gebruik netwerken ja, maar om kansen te creëren, nieuwe mensen te ontmoeten, interactie te hebben. Het aangaan van sociale vergelijking blijft schadelijk en levert niet veel geluk op.

Een kort telefoontje is beter dan een lang geschreven bericht

U hoeft geen uur aan de telefoon te hangen, slechts een paar minuten zijn voldoende om uzelf of anderen geluk te brengen. Veel meer dan woorden zijn intonatie en wil zeer krachtige communicatiemiddelen. Een echt geluksmomentje waar je niet zonder mag.

Een-op-een keer met een goede vriend

Onze vrienden zijn een onuitputtelijke bron van geluk en essentieel. Het is bewezen dat we vaker dan normaal quality time met een goede vriend moeten doorbrengen. We hebben de neiging deze kostbare momenten te onderschatten, wat jammer is, omdat ze ons dagelijks veel rust brengen.

Al deze bevelen over gelukkig zijn met jezelf, je heroriënteren en voor jezelf zorgen, zijn niet noodzakelijkerwijs allemaal verkeerd. In 90% van de gevallen wordt de sleutel tot geluk echter gevonden in de banden die we gedurende ons hele leven opbouwen met degenen die in de trein stappen...

Bronnen: Joffrey - stock.adobe.com

Terug naar boven Terug naar blog
multi éléments dans enveloppe
Geluksexperts
Omroeper van goed nieuws sinds 1996!
papier écologique
Leven in roze en GROEN
Duurzaamheid in het hart van onze projecten
tampon MJ
Made in Maison June
Gegarandeerde kwaliteit!
cœur dans enveloppe
Testen en adopteren
Ontvang een indruk met onze gratis monsters