Enfants qui jouent, Perpète

Wat is ethische mode? Onze selectie voor kinderen

Verre van de eerste pogingen aan het begin van de jaren 2000 slagen ethische modemerken er vandaag de dag in om een ​​plekje in de harten van ouders te vinden. Om nog maar te zwijgen over de ontwerpers: net zoals de leuke tweedehandswinkels floreren en beetje bij beetje een andere manier van consumeren introduceren. Zou het ten slotte goed zijn om ethisch te consumeren in het licht van zogenaamde ‘fast fashion’-merken? Enkele antwoorden in dit artikel.

Wat betekent ‘echt’ ethische mode?

Als we het hebben over ethische mode, vergeten we vervuilende materialen, chemicaliën, vervallen fabrieken en onwaardige salarissen! Een respectvol merk is de antithese! Zij streeft ernaar om een ​​zo natuurlijk en gerecycled mogelijke kleding en accessoires te produceren, dit alles met respect voor mens en milieu. Het is soms moeilijk om door dit vocabulaire van duurzame, verantwoorde of ecologisch verantwoorde mode te navigeren. Om ter zake te komen: het merk zet zich in voor:

  • Over ecologische materialen en processen : Biologisch katoen vertegenwoordigt in feite 0 insecticiden en pesticiden. Hennep en vlas zijn bijvoorbeeld planten die heel weinig water verbruiken en dus geen pesticiden gebruiken. Tencel is een materiaal gemaakt van eucalyptushoutpulp, duurzaam geteeld en met zeer weinig vervuiling. Wat de kleurstoffen betreft, deze bevatten geen giftige producten.
  • Over waardige arbeidsomstandigheden met veiligheids- en gezondheidsnormen en een eerlijk salaris voor alle werknemers, ook voor degenen die buiten Frankrijk of Europa werken.
  • Op serieuze labels, omdat ethische mode afhankelijk is van betrouwbare labels zoals het FairTrade-label dat eerlijke lonen voor arbeiders en producenten garandeert; Heeft gecertificeerde kleding die maar liefst 95% biologische vezels bevat of het Oeko-Tex label.

Ethische mode is een antwoord, namelijk dat duurzame productie mogelijk is, maar er kan worden beweerd dat deze duurder en moeilijker te vinden is. Je hoeft alleen maar te kijken en je ervan bewust te zijn dat zero waste-mode niet bestaat. Dus, hoe moet je het doen?

Hoe kleed je je eco-verantwoord?

Voordat we dieper op dit onderwerp ingaan, is het belangrijk om te onthouden dat dit een mondiale aanpak is! Het is niet nodig om jezelf in een systeem van schuldgevoelens te plaatsen. Mode is inderdaad een industrie met een aanzienlijke impact, maar het hele fenomeen van de ecologische transitie rust niet op onze kleine schouders. Wat moeten we doen ? Wees geïnformeerd en zorg ervoor dat onze aankopen deel uitmaken van een positieve logica en dat ze goede doelen steunen die voor ons belangrijk zijn.

Wat als we minder kleding zouden kopen? Op papier is dat makkelijk, in werkelijkheid iets minder als de nieuwste trendy print onze aandacht trekt of we hem ook voor ons kind hebben gespot. Het basisidee is om kwaliteit boven kwantiteit te stellen. Ten tweede is het noodzakelijk om goed voor je kleding te zorgen door de wasvoorschriften te respecteren, de droger te vermijden of te naaien als dat mogelijk is. Als we dan besluiten er afstand van te doen, laten we dan de rommel vermijden, maar in plaats daarvan sites als Vinted of merken als Emmaüs of Point Relais gebruiken, zodat het gerecycled kan worden.

En de tweedehands? Het is inderdaad minder direct dan wanneer u rechtstreeks in de winkel of online koopt. En dan, als je op zoek bent naar iets specifieks, moet je geduld hebben. Maar als je de smaak te pakken hebt en er je wil in steekt, kun je snel verstrikt raken in het spel, dus ga naar de vintage- of kringloopwinkels die soms vol staan ​​met edelstenen tegen lagere kosten.

Hoe zit het met ethische modeontwerpers? Als we het niet vinden, komt dat vaak omdat we niet willen kijken, maar toch bestaan ​​ze.

Onze selectie van ethische kindermode

Door Bamboe

Deze site is een lege kledingkast voor kinderen van 0 tot 12 jaar oud met mooie vondsten en gewilde merken, hier houden we van het kleine gestreepte jurkje ondertekend Petit Bateau, in 6 maanden voor slechts 16 euro en in goede staat. www.bybamboo.com

Smala

Tweedehandssite , biedt onderdelen tot 16 jaar oud met snelle levering en onderdelen van zeer goede kwaliteit. Dat blijkt uit een mooi Verbaudet kaki overhemd, maat 6 jaar, voor 9,70 euro, met een geschatte nieuwprijs van 24,10! www.smala.com

Elementair Parijs

Elémentaire Paris, een ethisch en leuk merk, brengt kleur in de levens van onze jonge shoots en tieners! Een 100% biologisch katoenen T-shirt uit een samenwerking, dat ons eraan herinnert hoe liefde de weg is! 12 euro per stuk. https://elementaireparis.com

Elementair Parijs T-shirt

Verenigd & Co

Upcycled modemerk dat alles heeft! Wij houden van het Jane-model, gemaakt van vintage overhemden voor volwassenen. Opnieuw gemaakt in Parijs voor de prijs van 45 euro, maat afhankelijk van beschikbaarheid. Uniek stuk. https://unieandco.com

Dus overtuigd?

Bronnen: perpete.co/elementaireparis.com

Terug naar boven Terug naar blog
multi éléments dans enveloppe
Geluksexperts
Omroeper van goed nieuws sinds 1996!
papier écologique
Leven in roze en GROEN
Duurzaamheid in het hart van onze projecten
tampon MJ
Made in Maison June
Gegarandeerde kwaliteit!
cœur dans enveloppe
Testen en adopteren
Ontvang een indruk met onze gratis monsters