Petit garçon tend un bouquet de tulipes rouges

Mam, ik ben verliefd: hoe kunnen we erover praten met ons kind?

Liefde evolueert, volgt ons, transformeert, neemt seksualiteit aan terwijl we groeien. Het is een slimme mix van gevoel, idealisering of bewondering jegens de geliefde, er staat geen leeftijd op om over liefde te praten. Het kan lastig zijn, maar mooi om er met je kinderen over te praten. Uiteindelijk leren we over liefde door onze ouders, grootouders, leraren of geliefden te observeren. De band van liefde vormt onze ‘levensvezel’.

Onze missie als ouders

Als ouder is het onze rol om ons kind te ondersteunen, zodat hij zijn verschillende emoties beter kan benoemen. Het is een vrij lang en complex leerproces waarbij vreugdevolle emoties soms worden doorkruist door pijnlijke momenten.

Praat met hem over liefde zonder hem te haasten

Als ouders is het onze missie om ons kind, door middel van taal, te leren zijn emoties beter te benoemen. Maar waar we voorzichtig mee moeten zijn, is dat we de taal niet moeten overhaasten en in dit geval patronen moeten projecteren door te zeggen: “hij is verliefd of zij is verliefd!” »terwijl ons kind klein is en zich in een bepaalde emotionele complexiteit bevindt. Vaak kan ons kind rond de leeftijd van 4 of 5 jaar niet zeggen of het vriendschap of liefde is, het is te vroeg. Het leren van emoties duurt vaak lang en complex. En we willen of moeten vaak reflexmatig patronen projecteren, maar hij moet echt zijn denkbeeldige en intieme ruimte behouden, over een langere periode.

Stel hem gerust en ondersteun hem

Voor onze kinderen kan liefde een bron van stress en angst zijn. We hebben geen idee, maar ze stellen zichzelf veel (te veel) vragen, van de eenvoudigste tot de meest complexe! In werkelijkheid zijn ze misschien bezorgd omdat liefde zowel mysterieus is als omdat ze geen ervaring hebben en geen idee hebben wat de norm is. In hun kleine hoofden vragen ze zich misschien af ​​of ze normaal zijn, omdat ze vaak veel dingen horen en observeren op het schoolplein. Ze kunnen dan tegen zichzelf zeggen: “Ik heb geen minnaar, is dit normaal? » “Ze waren vrienden en werden daarna geliefden, kan dat? » “Zal ik weten hoe ik moet kussen? »... Al deze vloed aan vragen komt hun dagelijks leven binnen en de ouder moet deze rol van metgezel en troost hebben.

Het hart heeft zijn redenen die de rede negeert

Waar komen vlinders in je buik vandaan? Liefde brengt je in gevaar, vooral in het begin, als je niet weet of het beantwoord wordt. Daarom kan hij een soort adrenaline voelen, zoals aan de vooravond van een belangrijk moment. Het gevoel van liefde gaat gepaard met echte fysieke sensaties!

Hoe liefde op het eerste gezicht uitleggen? De neurowetenschap heeft in dit opzicht een lange weg afgelegd! In werkelijkheid komt dit doordat twee hersenen een onmiddellijke empathie voelen, een compatibiliteit die niet kan worden verklaard. Het hart racet. Liefde op het eerste gezicht is ook visueel, waarschijnlijk gekoppeld aan chemische feromonen. Verliefd worden is zowel plotseling als onvoorspelbaar, alsof je als koppel in gewichtloosheid terechtkomt. Er is daar een dubbele beweging van naar de ander toegaan en loslaten.

Wat is het verschil tussen liefde en vriendschap? Zelfs als je je vriend wilt kussen, is het op de wang. Het grote verschil ligt in de taal van het lichaam die niet hetzelfde is: in de liefde delen we onze intimiteit.

Wat als we onze tieners zouden vertrouwen? Het dagboek is voor hen een uitstekende manier om over hun emoties te praten en ze te kalmeren, ook al is het meer vrouwelijk dan mannelijk. Onze tieners denken dat we heel snel een keuze moeten maken, onze seksualiteit moeten labelen, maar we moeten hen van ons laten houden en niet voor hen spreken. Met het einde van het gestandaardiseerde heteromodel worden we vaak geconfronteerd met tieners die zichzelf een identiteit willen geven, ook al hebben ze nog niets meegemaakt. Ten slotte is het niet nodig om iets over het emotionele leven van ons kind te weten, tenzij we ons zorgen maken.

Enkele gedachten om over na te denken

Bronnen: Kate - stock.adobe.com

Terug naar boven Terug naar blog
multi éléments dans enveloppe
Geluksexperts
Omroeper van goed nieuws sinds 1996!
papier écologique
Leven in roze en GROEN
Duurzaamheid in het hart van onze projecten
tampon MJ
Made in Maison June
Gegarandeerde kwaliteit!
cœur dans enveloppe
Testen en adopteren
Ontvang een indruk met onze gratis monsters