Petite fille souriante cuisine avec maman

5 goede redenen om samen met ons kind te koken

In de stroom van een snel leven zijn er maar weinig momenten waarop we quality time met onze kinderen kunnen doorbrengen. De keuken is de beste ontmoetingsplaats waar iedereen creatief kan zijn en meer! Uit angst dat onze kinderen gewond zullen raken, aarzelen we vaak om ze erbij te betrekken, vergissing!

Het kan heel aangenaam en nuttig zijn om in het gezelschap te zijn van onze jonge scheuten, vooral om hun smaakpapillen wakker te maken. Misschien ontdekken ze zelfs onvermoede smaken en smaken. Hier zijn vijf goede redenen om ze in de keuken te plaatsen.

1. Koken stimuleert hun verbeelding

Het is een prachtige speeltuin voor de fantasie van onze kinderen! Bij koken gaat het niet alleen om het proeven van een gerecht qua textuur en smaakgenot, het gaat ook om de presentatie van het gerecht. Al het voedsel en de specerijen vertegenwoordigen een mooie verscheidenheid aan mogelijkheden op het bord.

De simpele handeling van het klaarmaken van het bord stimuleert hun creativiteit. Ze kunnen verschillende vormen in het gerecht bedenken en als echte kleine chef-koks met de elementen omgaan. Wij zijn onder de indruk, wat wil je nog meer?

2. Koken leert geduld

In het hoofd van onze dierbare en tedere moet alles heel snel gaan, hij heeft de neiging alles meteen te willen! Kinderen leven het grootste deel van de tijd in het huidige moment en plannen heel weinig.

We horen allemaal dagelijks heel regelmatig: “Ik heb honger!” " " Wanneer eten we ? » "Is het nog niet klaar?" »… Terwijl we aan onze kant staan, is het een race en we haasten ons om alles te doen, zonder daarbij te verbranden!

Kortom: als onze kinderen experimenteren met koken, worden ze zich iets meer bewust van de tijd die het kost om bijvoorbeeld pasta te koken of een saus te laten sudderen.

3. Koken leert het concept van organisatie

Organisatie, een heel leuk concept! Zelfs volwassenen zijn niet altijd goed opgeleid.

Koken leert zijn kinderen de grote principes van organisatie. Waarvoor ? Heel eenvoudig, want in een kookrecept zijn er stappen en regels waarmee je een goed afgemeten en smakelijk gerecht kunt bereiden!

Daarom is het noodzakelijk om uw kind enkele organisatorische basisprincipes te leren. Hij kan bijvoorbeeld commissaris spelen door groenten te wassen of te schillen, het voorgerecht op een bord te leggen en nauwgezet de kooktijd te volgen. Hij zal zichzelf zo organiseren dat alles perfect samen kan komen in de keuken.

4. Koken nodigt uit tot samenwerking

Maar wat betekent het om preciezer samen te werken? Wanneer onze kinderen hun handen vuil gaan maken, zoals ze zeggen, ontwikkelen ze een nieuw gevoel van samenwerking en nemen ze meer verantwoordelijkheid op zich. In zekere zin zijn het de communicerende vaten.

Het eten van maaltijden op vaste tijden is in elk gezin een ritueel, een gevestigde routine, en als dit het geval is, beginnen onze kinderen de gewoonte aan te nemen om samen te werken. Een voorbeeld: al is het maar als ze de tafel dekken. Iedereen op zijn plek om voor het hele gezin de tafel te kunnen dekken. Als het op koken aankomt, geef ze dan kleine, eenvoudige taken, ook al kunnen ze niet alles aan.

5. Koken versterkt de familiebanden

Er wordt vaak gezegd dat een verenigd gezin een gezin is dat deelt. Maaltijden zijn een ware weerspiegeling van de banden die iedereen verenigen. Dus ja, aan tafel eten is een teken van een goede gezondheid, maar niet alleen dat!

Samen eten, delen, discussiëren en de wereld opnieuw vormgeven is al buitengewoon en noodzakelijk gezien het tempo van school, werk en andere gerelateerde activiteiten. Koken wat er op het bord ligt is nog lekkerder! Uw kinderen zullen nog blijer zijn als ze luidkeels kunnen verkondigen dat ze hebben deelgenomen aan deze heerlijke kipcurry of deze zelfgemaakte hamburgers. Wat een geluk!

Vers product versus kant-en-klaar: laten we het bewustzijn vergroten! De croque-monsieur die al klaar is om te bakken is inderdaad erg verleidelijk, maar die gemaakt met goed witbrood, ham en kaas per stuk? Het is ook essentieel om onze kinderen te leren verse seizoensproducten te consumeren en industriële gerechten zoveel mogelijk te vermijden.


2 (super)makkelijke recepten om samen met je kind te proberen

Gebakken cordon bleu

De klassieke cordon bleu opnieuw ontworpen, gezonde versie.

4 personen - Bereidingstijd 30 min - Kooktijd 20 min.

Ingrediënten

4 kipfilets

2 plakjes witte ham

120 g Gruyere Comté- of Tomme-kaas

2 eieren

50 g bloem

60 g paneermeel

Peper malen

Olie spuiten

Voorbereiding

  1. Snijd de kaas in dunne plakjes. Snijd de kipfilets. Snijd de plakjes ham doormidden. Garneer de kipfilets met de halve plakjes ham en die met kaas.
  2. Klop de eieren los in een diep bord. Doe de bloem in een ander diep bord, zout het en peper het lichtjes. Doe het paneermeel in een derde diep bord. Haal de kipfilets door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei, nogmaals door de bloem en ten slotte door het paneermeel. Zet 30 minuten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 180°/d. 6. Leg de cordon bleus op een bakplaat bedekt met bakpapier, bestrijk ze met een beetje spuitolie en bak ze 15 tot 20 minuten. Serveer met een salade.

Madeleines met Nutella

We keren terug naar de kindertijd met dit madeleinerecept van Proust.

6 personen - Bereidingstijd 15 min - Kooktijd 10 min.

Ingrediënten

120 g bloem

100 g kristalsuiker

100 g boter

3 eieren

1 zakje bakpoeder

1 eetlepel vanille-extract of oranjebloesemwater

Nutella, hoeveelheid aan te passen volgens uw smaak

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 180°C.

Meng de eieren met de suiker tot het mengsel wit wordt.

Voeg de gesmolten boter toe, meng.

Voeg de bloem, de gist en het vanille-extract of het oranjebloesemwater toe.

Giet in een madeleinevorm een ​​lepel preparaat in elke holte.

Laat 1 eetl. theelepel Nutella in elke inkeping en bedek het met nog een lepel deeg. Bak tien minuten, tot de madeleines aan de zijkanten goudbruin zijn. Let op: de kooktijd varieert afhankelijk van de oven. Houd het koken zorgvuldig in de gaten.

Bronnen: Alena Ozerova - stock.adobe.com

Terug naar boven Terug naar blog
multi éléments dans enveloppe
Geluksexperts
Omroeper van goed nieuws sinds 1996!
papier écologique
Leven in roze en GROEN
Duurzaamheid in het hart van onze projecten
tampon MJ
Made in Maison June
Gegarandeerde kwaliteit!
cœur dans enveloppe
Testen en adopteren
Ontvang een indruk met onze gratis monsters