Couple en voyage

Ik wil geen kinderen, en dan?

Veel meer dan een trend is het een realiteit die zich steeds meer laat gelden. Tegenwoordig omarmen bepaalde vrouwen en echtparen, ver verwijderd van de dictaten en bevelen van de samenleving, volledig de keuze van ‘geen kind’. Vaak beoordeeld en weinig begrepen, maken ze niettemin deel uit van een groeiende bevolking. Wat zijn hun redenen, hoe gaan ze ermee om? Is een leven zonder kinderen halfvol?

Wat is de Childfree of Childless-beweging?

Voordat we dieper op het onderwerp in kunnen gaan, moeten we eerst het (groeiende) fenomeen van de Childfree-beweging definiëren. Deze term duidt een persoon of stel aan dat ervoor kiest zich niet vrijwillig voort te planten, in welke staat van geweten dan ook. In dit geval zullen we de keuze hebben begrepen om geen ouder te zijn. Er spelen ecologische, filosofische en persoonlijke redenen.

Deze beslissing weerspiegelt dus hun voorkeur voor een levensstijl zonder ouderlijke verantwoordelijkheid en een vurig verlangen om deze tijd te besteden aan hun werk, passies, vrienden of hobby's. De Childfree-beweging heeft tot doel het respect en het begrip van deze levenskeuze te verdedigen en tegelijkertijd te strijden tegen de sociale vooroordelen en stereotypen die met deze beslissing gepaard gaan.

Hier zijn de vier belangrijkste redenen

  1. 30% zegt geen kinderen te willen vanwege de klimaatcrisis. Sterker nog, ze zeggen dat ze de planeet willen redden om hun kinderen niet een aarde op te leggen die te vervuild is.
  2. 34% van de Franse vrouwen denkt dat moederschap niet noodzakelijk of wenselijk is voor het geluk van een vrouw. De andere cijfers kloppen volkomen: 70% behoort tot de LGBT-gemeenschap; 53% onder ecologen; 47% onder leidinggevenden en 45% onder 15/24-jarigen.
  3. De derde reden heeft betrekking op de ongelijkheid van ouderlijke taken en de moeilijkheid om werk en gezinsleven te combineren.
  4. Hoe eenvoudig het ook mag lijken, het is een feit dat het niet noodzakelijkerwijs zin heeft dat er een reden is.

Vooroordelen en sociale druk

Elke ingenomen positie veroorzaakt noodzakelijkerwijs bliksem. Mensen die de ‘geen kinderen’-trend volgen, worden gezien als egoïstisch en egocentrisch, en stellen hun eigen persoonlijke behoeften boven al het andere. Bovendien worden ze vaak gekarakteriseerd als onvolwassen, ongevoelig voor ouderschap en eenzaam.

Als gevolg hiervan kunnen zij een grotere sociale druk voelen. De vooroordelen waarmee zij te maken krijgen, kunnen hen doen twijfelen aan hun keuze en een sterker gevoel van onveiligheid veroorzaken. De maatschappij laat hen begrijpen dat het krijgen van een kind een noodzakelijke stap is in het volwassen leven; zonder dit zouden ze geen volmaakte mensen zijn.

In veel gevallen kan dit hun familie- en vriendschapsrelaties beïnvloeden. We denken uiteraard aan de druk van ouders, broers en zussen die hun broers en zussen al hebben gecreëerd. Kortom, ze kunnen lijken op echte UFO's.

Geef geboorte aan jezelf

Deze beweging interesseert veel psychologen, waaronder Isabelle Tilmant, gespecialiseerd in kraamzorg. Ze spreekt over ‘psychische vruchtbaarheid’ en legt uit dat elke keuze verzaking inhoudt, maar dat dit de deur openzet voor nieuwe zelfkennis. Een vrouw die geen moeder is, kan haar leven niet vullen met het kind dat ze niet heeft, dus plaatst ze zichzelf in het middelpunt van haar leven. Psychische vruchtbaarheid betekent jezelf leren opbouwen met je eigen waarden en gevoeligheid. We praten ook over het ter wereld brengen van jezelf in plaats van een kind, en aandacht hebben voor je mogelijkheden en verlangens. Zo zal het rouwproces zelf een andere persoonlijkheid construeren.

Voor psychoanalyticus Sophie Marinopoulos is het echt tijd om onze zekerheid op te schudden dat een evenwichtige vrouw noodzakelijkerwijs een moeder is.
Voor al diegenen die deze diepgewortelde behoefte aan moederschap niet voelen, is het gemeenschappelijke punt dat ze gelukkig zijn in de mate dat hun leven betekenis heeft. De ruimte die vrij blijft, opent andere mogelijkheden om jezelf uit te drukken door middel van werk, een passie, je relatie. Eindelijk een leven dat zo vol en zelfvoorzienend is.

Bronnen: Rawpixel.com - stock.adobe.com

Terug naar boven Terug naar blog
multi éléments dans enveloppe
Geluksexperts
Omroeper van goed nieuws sinds 1996!
papier écologique
Leven in roze en GROEN
Duurzaamheid in het hart van onze projecten
tampon MJ
Made in Maison June
Gegarandeerde kwaliteit!
cœur dans enveloppe
Testen en adopteren
Ontvang een indruk met onze gratis monsters