Couple de mariés avec un bouquet de fleurs blanches

Ik organiseer mijn burgerlijk huwelijk op het gemeentehuis

Maak je je klaar om ja te zeggen tegen je wederhelft? Het burgerlijk huwelijk is een essentiële stap. Of u nu een religieuze ceremonie plant of niet, het gemeentehuis is uw eerste stap. Maar hoe nu verder? Vanaf de publicatie van de verboden tot de outfitkeuze, inclusief het aanmaken van het dossier, begeleiden wij u door de nodige procedures.

Blijf bij ons voor een gedetailleerde actie!

Hoe werkt de organisatie van een burgerlijk huwelijk?

Het burgerlijk huwelijk is een wettelijke verbintenis tussen twee personen van hetzelfde geslacht of van verschillend geslacht, die door de staat wordt erkend. Dit type huwelijk vereist dat de toekomstige echtgenoten bepaalde voorwaarden naleven en brengt wettelijke verplichtingen met zich mee.

Het burgerlijk huwelijksproces omvat verschillende fasen, waaronder het indienen van een dossier bij het gemeentehuis en het publiceren van de ondertrouw. De plaats van huwelijk is doorgaans het gemeentehuis van de geboorteplaats van een van de echtgenoten of hun huidige woonplaats.

De toekomstige echtgenoten hebben ook de keuze van hun huwelijksregime: universele gemeenschap, deelname aan verwervingen of scheiding van goederen. Deze beslissing zal juridische gevolgen hebben voor het beheer van de bezittingen van het echtpaar tijdens het huwelijk en in geval van echtscheiding.

Het burgerlijk huwelijk wordt gevierd in aanwezigheid van de burgemeester of zijn plaatsvervanger, met de verplichte aanwezigheid van getuigen. De ceremonie omvat het voorlezen van de artikelen van het burgerlijk wetboek met betrekking tot de plichten van het echtpaar, een vraag over het bestaan ​​van een vooraf opgesteld huwelijkscontract en de toestemming van de echtgenoten. Het eindigt met de ondertekening van het huwelijksregister door de echtgenoten en getuigen.

Aan het einde van de ceremonie wordt aan de echtgenoten een familieboekje overhandigd. Dit officiële document traceert belangrijke familiegebeurtenissen en is noodzakelijk voor bepaalde administratieve procedures.

Wat zijn de voorwaarden voor een burgerlijk huwelijk?

Om deel uit te maken van het wettelijke kader van het burgerlijk huwelijk in Frankrijk moeten de toekomstige echtgenoten aan bepaalde voorwaarden voldoen:

Leeftijd: Om te trouwen is het verplicht om minimaal 18 jaar oud te zijn, ongeacht geslacht. In bepaalde uitzonderlijke gevallen kan door de officier van justitie ontheffing worden verleend.

Juridische handelingsbekwaamheid: Beide personen moeten handelingsbekwaam zijn, dat wil zeggen niet onder curatele of curatele staan ​​zonder toestemming van de rechter of de familieraad.

Burgerlijke staat: Het is absoluut noodzakelijk om alleenstaand te zijn, dus niet getrouwd of geregistreerd partnerschap.

Toestemming: Het huwelijk moet door beide partijen vrijelijk worden goedgekeurd. Er mag geen dwang of druk worden uitgeoefend.

Verwantschapsbanden: Het huwelijk is verboden tussen bepaalde leden van dezelfde familie, zowel in de directe lijn (opgaande en uitgaande lijn) als in de zijlijn tot en met de 3e graad (broer en zus, oom en nicht, enz.).

Woonplaats: Ten minste één van de toekomstige echtgenoten moet woonachtig zijn in de stad waar het huwelijk zal worden voltrokken.

De beroemde datum van het burgerlijk huwelijk

De datum van het burgerlijk huwelijk is een cruciale keuze voor toekomstige echtgenoten. Het is essentieel om verschillende factoren in overweging te nemen bij het nemen van deze beslissing. In de eerste plaats moet de datum voldoen aan de deadline voor publicatie van verboden, die officieel tien dagen bedraagt, maar kan variëren van gemeentehuis tot gemeentehuis. Bovendien kan de ceremonie niet plaatsvinden op een zondag of feestdag.

Het wordt ook aanbevolen om geen datum te kiezen die samenvalt met de verjaardag van een van de echtgenoten, om vieringen niet te combineren. Bovendien moet de datum van het burgerlijk huwelijk in overeenstemming zijn met de beschikbaarheid van het gemeentehuis en de ontvangstlocatie, indien deze al is gekozen.

Bij het kiezen van de datum van uw burgerlijk huwelijk moet u ook nadenken over het seizoen en het weer, vooral als een deel van de viering buiten plaatsvindt. Ten slotte is het mogelijk om te besluiten het burgerlijk huwelijk en de religieuze ceremonie op verschillende data te vieren om de festiviteiten te vergroten. Het is een keuze die afhangt van de voorkeuren en beperkingen van elk koppel.

Alle formaliteiten voor het gemeentehuis

Om het burgerlijk huwelijksproces bij het gemeentehuis te starten, is het noodzakelijk om een ​​huwelijksdossier op te stellen. Dit laatste bestaat uit verschillende verplichte documenten die door de toekomstige echtgenoten moeten worden verstrekt. Hier is de lijst met te leveren onderdelen:

-Een geboorteakte van minder dan drie maanden oud voor elke toekomstige echtgenoot.
-Voor ieder een identiteitsbewijs.
-Een beëdigde verklaring van woon- of verblijfplaats.
-De lijst met getuigen met hun formulier van de burgerlijke stand.
-Indien van toepassing, een beëdigd certificaat van celibaat.

Om dit proces eenvoudiger te maken, bieden sommige gemeentehuizen een simulator aan waarmee u weet welke specifieke documenten afhankelijk van uw situatie van u verlangd worden.

Zodra het dossier is aangemaakt, moet het worden ingediend bij het gemeentehuis waar de bruiloft zal plaatsvinden. Het is aan te raden dit enkele maanden voor de geplande trouwdatum te doen.

Daarnaast is een essentiële stap het publiceren van verboden. Deze officiële aankondiging van het toekomstige huwelijk moet minimaal een maand vóór de ceremonie plaatsvinden.

Vergeet ten slotte niet een afspraak te maken met het gemeentehuis om de datum en het tijdstip van de plechtigheid vast te leggen.

Outfit voor voorbereiding op het burgerlijk huwelijk

Bij een burgerlijk huwelijk is de kleding van de bruid en bruidegom over het algemeen informeler dan bij een religieuze ceremonie. Elegantie en eenvoud zijn de sleutelwoorden. Bruiden kunnen kiezen voor korte, witte of gekleurde jurken, eenvoudig en chic. Er zijn ook meer statement-creaties mogelijk voor degenen die afstand willen nemen van het traditionele. Het bruidspaar kan kiezen voor moderne pakken of meer casual outfits zoals een aansluitende broek met een elegante top.

Aanstaande bruiden kunnen ook andere opties overwegen, zoals jumpsuits of top- en broeksets voor een meer eigentijdse look. Accessoires kunnen worden gebruikt om de gekozen stijl te accentueren. Het is mogelijk om met verschillende stijlen te spelen: bohemien, modern, glamoureus, etc.

Overweeg deze criteria:

Comfort: het is belangrijk dat je je prettig voelt in je outfit.
Persoonlijke stijl: Je outfit moet je persoonlijkheid weerspiegelen.
Consistentie met het huwelijksthema: de outfit moet harmoniëren met de rest van het evenement.
De bekendmaking van de ondertrouw : de bekendmaking van de ondertrouw is een officiële aankondiging van de huwelijksintentie, opgehangen op het gemeentehuis. Deze wettelijke formaliteit, die teruggaat tot de Concilies van Lateranen en Trente, heeft tot doel het publiek te informeren over het huwelijksplan en is verplicht voor elke verbintenis.

Dit proces wordt uitgevoerd door de ambtenaar na indiening van uw huwelijksdossier. Verboden bevatten de volgende informatie:

-De namen
-Beroepen
-De woonplaatsen van de toekomstige echtgenoten
-De trouwlocatie

Ze worden 10 dagen vóór de trouwdatum gepubliceerd, inclusief de dag van publicatie en de dag van de bruiloft. Deze publicatie vindt plaats op het gemeentehuis van de woonplaats van elk van de echtgenoten, evenals op het gemeentehuis waar het huwelijk zal worden voltrokken.

In geval van verblijf in het buitenland wordt de formaliteit vervuld op het gemeentehuis van de woonplaats in Frankrijk van de echtgenote(n).

De burgerlijke huwelijksceremonie

De burgerlijke huwelijksceremonie is over het algemeen kort en duurt tussen de 15 en 30 minuten. Het vindt plaats op het gemeentehuis, in de trouwzaal.

De bruid en bruidegom arriveren vaak afzonderlijk, elk vergezeld van hun eigen gezin. Meestal is de bruidegom daar als eerste aanwezig. Gedurende deze tijd komen de gasten aan hun trekken.

De ambtenaar van de burgerlijke stand (de burgemeester van de stad of een plaatsvervanger) verwelkomt vervolgens de toekomstige echtgenoten en hun gasten.

De ceremonie gaat verder met het voorlezen van de artikelen van het burgerlijk wetboek door de officier, die de rechten en plichten van elke echtgenoot in herinnering brengt.

Vervolgens komt de uitwisseling van toestemmingen. Nadat de verbintenis is verklaard, ondertekenen de echtgenoten, vergezeld van hun getuigen, het register van de burgerlijke stand.

Het is mogelijk om de ceremonie te personaliseren door lezingen, muziek of interventies van dierbaren toe te voegen.


De officier geeft de echtgenoten eindelijk hun familieboekje. Het is belangrijk om de ceremonie vooraf met de griffier te organiseren, zodat alles op de grote dag volgens plan verloopt.

Wanneer moet u beginnen met het plannen van uw bruiloft?

De organisatie van een burgerlijk huwelijk vereist een goede anticipatie. Het is gebruikelijk en aanbevolen om ongeveer een jaar van tevoren met de voorbereidingen te beginnen. Tijdens deze eerste periode moeten verschillende belangrijke beslissingen worden genomen:


-Datumkeuze: deze bepaalt de rest van je agenda. Vergeet niet de beschikbaarheid te controleren op het gemeentehuis.
- Opstellen van een prognosebegroting
-Definieer een eerste gastenlijst: dit zal u helpen de kosten in te schatten en de ontvangstlocatie te selecteren.
-Reserveer de ontvangstruimte en de cateraar
-Begin na te denken over de ceremonie

Een effectieve organisatie kan eenvoudiger worden gemaakt door een backplan te ontwikkelen, waarmee u de verschillende uit te voeren taken en de volgorde van voltooiing ervan kunt visualiseren.

Kun je in elk gemeentehuis trouwen?

De kwestie van het gemeentehuis waar uw burgerlijk huwelijk zal plaatsvinden, is bij wet geregeld. De keuze van de trouwlocatie is immers niet geheel vrij. Volgens de artikelen 165 en 74 van het Burgerlijk Wetboek moet het huwelijk worden voltrokken in de gemeente waar ten minste één van de toekomstige echtgenoten gedurende ten minste één maand vóór de datum van de huwelijksvoltrekking heeft gewoond.

De gemeente waar u woont, kan de gewone woonplaats van een van de toekomstige echtgenoten zijn, dat wil zeggen de plaats waar u uw hoofdverblijfplaats heeft.
Het is ook mogelijk om te trouwen in de gemeente waar een van de toekomstige echtgenoten zijn woonplaats heeft, door één maand ononderbroken verblijf op de datum van publicatie.
Daarnaast is het gemeentehuis waar de ouders van één van de echtgenoten wonen ook een optie, op voorwaarde dat zij daar minimaal een maand hebben gewoond.

Opgemerkt moet worden dat uitzonderingen mogelijk zijn, maar uitzonderlijk blijven. Jij weet alles over de organisatie en het verloop van een burgerlijk huwelijk, nu is het aan jou.

Bronnen: Tobica - stock.adobe.com

Terug naar boven Terug naar blog
multi éléments dans enveloppe
Geluksexperts
Omroeper van goed nieuws sinds 1996!
papier écologique
Leven in roze en GROEN
Duurzaamheid in het hart van onze projecten
tampon MJ
Made in Maison June
Gegarandeerde kwaliteit!
cœur dans enveloppe
Testen en adopteren
Ontvang een indruk met onze gratis monsters