Personnes avec des fleurs à un enterrement

Hoe kleed je je voor een begrafenis?

Als het gaat om het kiezen van kleding voor een begrafenis, is het van fundamenteel belang om prioriteit te geven aan nuchterheid en respect voor de overledene en hun familie. De gekozen outfit moet de ernst en plechtigheid van de gelegenheid weerspiegelen.

Kleding kiezen voor een begrafenis

Kleuren: Donkere kleuren, vooral zwart, worden het meest gedragen bij begrafenissen, hoewel donkergrijs en marineblauw ook acceptabel zijn.

Stijl: Kies voor klassieke en bescheiden snitten. Voor dames zijn pakken, jurken of sets bestaande uit een rok en een top geschikt. Voor mannen wordt een pak of pantalon met blazer aanbevolen.

Accessoires: Accessoires moeten eenvoudig en discreet zijn. Geef de voorkeur aan minimalistische sieraden en vermijd opvallende patronen.

Schoenen: Schoenen moeten discreet en comfortabel zijn. Mocassins, derby's, ballerina's of nette schoenen zijn relevante keuzes.

Het is ook essentieel om rekening te houden met de weersomstandigheden en het seizoen. Geef de voorkeur aan lichte materialen zoals katoen of linnen in de zomer en dikkere materialen zoals wol of kasjmier in de winter.

De symboliek van kleuren tijdens rouw

Zwart, de traditionele kleur van rouw

Zwart, de kleur van rouw bij uitstek in het Westen, wordt traditioneel geassocieerd met begrafenis. Deze kleur verwijst naar dood en duisternis en symboliseert rouw en respect voor de overledene. Deze traditie zou zijn oorsprong vinden in de 15e eeuw, daarvoor was wit de kleur van rouw in Frankrijk.

Opgemerkt moet worden dat de keuze voor zwart geen strikte verplichting is. In bepaalde culturen wordt zelfs de voorkeur gegeven aan andere kleuren om rouw uit te drukken. Daarom is het passend om de gewoonten en voorkeuren van de familie van de overledene te respecteren.

Hoewel zwart niet verplicht is, blijft het echter de meest gedragen kleur bij begrafenissen, omdat het universeel wordt erkend als een teken van rouw en respect.

Andere kleuren om te dragen of te vermijden

Naast zwart zijn over het algemeen ook andere donkere kleuren geschikt voor een begrafenis. Marineblauw, antracietgrijs of zelfs bruin zijn respectvolle keuzes. Het belangrijkste is om heldere of felle kleuren te vermijden, die als ongepast worden ervaren voor een dergelijke gelegenheid.

Primaire kleuren, zoals rood, geel of lichtblauw, worden niet aanbevolen omdat ze kunnen worden geïnterpreteerd als een gebrek aan respect.
Wit, een symbool van zuiverheid, kan in bepaalde situaties worden geaccepteerd. Een wit overhemd voor mannen of gedempte witte sieraden voor vrouwen kunnen bijvoorbeeld geschikt zijn als ze worden gecombineerd met donkere kleding.
In sommige culturen is paars de kleur van rouw, vooral voor grote aantallen doden.
In sommige gevallen kan de familie van de overledene een specifieke kleur aangeven om te dragen, dus het is belangrijk om hiernaar te informeren.

Het is belangrijk op te merken dat conventies kunnen variëren, afhankelijk van culturen en religieuze overtuigingen. Het is dus altijd het beste om het te vragen of wat onderzoek te doen als je het niet zeker weet.

Aankleden voor een begrafenis: de gids voor vrouwen

Voor vrouwen zijn de outfitopties voor een begrafenis gevarieerd, maar blijven respectvol en sober. Hier zijn een paar suggesties:

Het pak: Of het nu een broek of een rok is, het pak blijft een essentiële optie. Kies klassieke snitten en donkere tinten.

De jurk of rok: deze moet tot kniehoogte of lager reiken en een sobere kleur hebben. Vermijd alles dat te kort of te strak is.

De blouse: Geef de voorkeur aan een discrete blouse of een elegante blouse, die de nek goed bedekt.

Broek: Een donkere spijkerbroek kan een optie zijn, vooral als de begrafenis buiten of bij koud weer plaatsvindt.

Schoenen: Kies voor gesloten schoenen met medium of platte hakken. Mocassins, derby's of ballerina's zijn relevante keuzes.

Accessoires: Ze moeten minimalistisch zijn. Vermijd overdreven opvallende sieraden.

De vacht: Voor een begrafenis in de winter wordt een klassieke donkergekleurde wollen jas aanbevolen.

Make-up: Het moet discreet en gematigd zijn.

Vergeet niet dat het belangrijkste is dat u zich op uw gemak voelt in uw outfit, terwijl u het plechtige karakter van de gebeurtenis respecteert.

Aankleden voor een begrafenis: de gids voor mannen

Voor mannen concentreert het kiezen van wat ze dragen voor een begrafenis zich doorgaans op een paar belangrijke stukken. Het pak is de meest geschikte outfit. Kies voor een donkere kleur zoals zwart, marineblauw of donkergrijs. Het overhemd is over het algemeen wit of pastelkleurig, in contrast met de soberheid van het pak. De stropdas, bij voorkeur effen, moet een donkere tint hebben. Het is belangrijk op te merken dat het dragen van een stropdas niet verplicht is, maar het geeft wel een formeel tintje aan je outfit.

Wat schoenen betreft, deze moeten elegant en neutraal van kleur zijn, bij voorkeur zwart. Zorg ervoor dat ze goed gepolijst en schoon zijn. Ten slotte moeten accessoires minimalistisch zijn: een klassiek horloge, een zwartleren riem en eenvoudige manchetknopen zijn meestal voldoende.

Hoe kleed je kinderen aan voor een begrafenis?

Het aankleden van kinderen voor een begrafenis vereist een evenwicht tussen het respecteren van rouwkledingvoorschriften en het comfortabel houden van kinderen. Voor meisjes is een eenvoudige jurk in donkere of pastelkleuren acceptabel. Voor jongens wordt een donkere broek met een effen overhemd of poloshirt aanbevolen. Vermijd opvallende patronen of overdreven casual kleding.

Comfort: Zorg ervoor dat kleding comfortabel is en geschikt is voor het weer. Kinderen moeten gemakkelijk kunnen bewegen.
Schoenen: Kies comfortabele en discrete schoenen. Tennisschoenen zijn toegestaan ​​als ze schoon en donker zijn.
Accessoires: Minimaliseer accessoires. In de winter kan een kleine sjaal of een nette sjaal geschikt zijn.

Houd er rekening mee dat kinderen bij een begrafenis over het algemeen niet aan dezelfde strenge normen worden gehouden als volwassenen. Het belangrijkste is dat ze er representatief uitzien en zich op hun gemak voelen.

Bronnen: Nieuw Afrika - stock.adobe.com

Terug naar boven Terug naar blog
multi éléments dans enveloppe
Geluksexperts
Omroeper van goed nieuws sinds 1996!
papier écologique
Leven in roze en GROEN
Duurzaamheid in het hart van onze projecten
tampon MJ
Made in Maison June
Gegarandeerde kwaliteit!
cœur dans enveloppe
Testen en adopteren
Ontvang een indruk met onze gratis monsters