Petite fille souriante tient un brocoli

Hoe kunnen we onze kinderen groenten laten eten?

Aaah groenten, een heel gedicht voor onze kleintjes en tieners. Gekookt missen ze inderdaad een ernstig gebrek aan glamour, maar als je ze een beetje probeert op te fleuren, wordt alles gemakkelijker. Hoe kunnen we de smaakpapillen van onze kinderen opvoeden met een mix van smaken en kleuren? Volg de gids zorgvuldig!

Volgens deskundigen zijn leren en geduld de enige mantra's

Sophie Nicklaus , onderzoeksdirecteur van INRA bij het Centrum voor Smaak- en Voedingswetenschappen, legt alvast de basis en ontleedt het probleem dat onze kinderen hebben met groenten. En er zijn er meerdere! Allereerst moet je weten dat:

  • De smaak bevalt niet spontaan
  • Het lage caloriegehalte van groenten kan voor hen een verlies zijn
  • De afwezigheid van marketing in dit specifieke universum valt niet te ontkennen (minder glamour dan een Big Mac!)
  • Spanningen op het gebied van onderwijs kunnen doorslaggevend zijn
  • Het competitieve bord is soms het probleem (sperziebonen versus friet, ja ja!)

Ze benadrukt dat ouderschap vooral een kwestie van geduld is . Je moet je kind voortdurend aanbieden en (her)aanbieden, want smaak kun je leren. Geef hem een ​​voorproefje zonder te forceren, maak hem geleidelijk vertrouwd, in de eerste plaats vanwege zijn gezondheid en levenslange opleiding. Het is ook vanaf de vroege kinderjaren dat we ze met zoveel mogelijk smaken moeten laten kennismaken, rond de leeftijd van twee of drie jaar, omdat dit onvermijdelijk gevolgen zal hebben op volwassen leeftijd. Koken met uw kind kan de neofobie voor groenten verminderen. Ten slotte raadt ze aan om niet te forceren, te schreeuwen of te straffen en een negatieve context te creëren, met het risico deze bloot te leggen.

Uit getuigenissen van sommige ouders, om maar een klein deel te noemen, blijkt dat zij de maaltijden van hun kinderen idealiter met groenten beginnen , zoals de traditionele rauwe groenten als voorgerecht. Anderen laten ze de groenten ook rechtstreeks plukken, en van daaruit worden ze zich echt bewust van hoe ze ze moeten koken, transformeren, van de tuin naar het bord. Dan moet een ouder zich bovenal vrij voelen van schuldgevoelens als hij of zij geen tijd heeft, maar in ieder geval snel en efficiënt iets groens op het bord aanbieden.

Onze beste tips om “groen” te gaan

Afleiding als methode (en het is formidabel!)

Het is algemeen bekend dat een kind in het huidige moment leeft, dus je kunt net zo goed indruk op hem maken. Het idee is dat hoe meer hij nadenkt, hoe minder hij wil. Je moet onmiddellijk zijn aandacht trekken en hem wat onzin vertellen ! Onze kinderen zijn dol op verhalen, dus laten we er ons uiterste best voor doen. Laten we onze creativiteit verdubbelen en coole verhalen bedenken tussen een erwtenoorlog, een strijd tussen prei of kleine tweelingtomaatjes. Kortom, bedenk een scenario om te voorkomen dat ze zich concentreren.

De inhoud, maar vooral de vorm!

Waarom stelt u zich geen spaghetti van wortel of rode selderij voor? En de beroemde friet, als zoete aardappel koning was? Wat te denken van de kleine witte ui, fijngehakt en in de Bolognesesaus geschoven. Zoveel uitvluchten die zichzelf hebben bewezen en zeer nuttig zijn voor alle ouders. Het is dus geen liegen, maar het bord verfraaien of een of twee etenswaren verbergen zodat ons kind het alleen maar kan zien, dat wil zeggen niets zeggen, of zelfs om meer kan vragen! We zullen echter geen slechte ouders zijn, integendeel.

Laten we een duidelijke smaak durven hebben

Ja, is het je ooit opgevallen dat onze kinderen soms van heel bijzondere smaken houden? Ze houden van augurken met azijn, barbecuesaus of als het een beetje prikt in de mond. Laten we dus niet langer aarzelen om meer specifieke gerechten te ontwikkelen, zoals spruitjes met spek, een kleine groene salade met een zoete en hartige saus, een pompoengratin gekruid met een beetje gruyère en mozzarella. Laten we durven!

Laten we de schuld op ons nemen

We mogen niet vergeten dat onze kinderen groeien! Suiker en vet zijn even belangrijk. Het principe is dus om het schuldgevoel te verlichten als we ze van tijd tot tijd maaltijden zoals pasta met boter aanbieden. Uiteraard moet je altijd rekening houden met de kleine dagelijkse portie groenten. Dit moet overeenkomen met hun twee kleine gesloten handen, qua hoeveelheid is het eindelijk redelijk, toch?

En het kleine vleugje kaas?

Geen wonder dat pompoen/kirisoep zo populair is! Je moet weten dat kaas rijk is aan eiwitten en calcium en bepaalde gerechten zoeter maakt. Wij aarzelen niet om bepaalde groenterecepten op smaak te brengen met kaas. Bijvoorbeeld goede pasta met kerstomaatjes, pijnboompitten en verse kaas; een gratin van schaaldieren, broccoli en gesmolten cheddar… Zoveel ingenieuze recepten om uit te proberen voor jong en oud.

En jij, wat zijn jouw beste tips om ze van groenten te laten houden? Wij willen alles weten!

Bronnen: EVERST - stock.adobe.com

Terug naar boven Terug naar blog
multi éléments dans enveloppe
Geluksexperts
Omroeper van goed nieuws sinds 1996!
papier écologique
Leven in roze en GROEN
Duurzaamheid in het hart van onze projecten
tampon MJ
Made in Maison June
Gegarandeerde kwaliteit!
cœur dans enveloppe
Testen en adopteren
Ontvang een indruk met onze gratis monsters