Portails traditionnels japonais

Welzijn: de 5 Japanse leefregels

Het is bekend dat de Japanse filosofie doordrenkt is van veel wijsheid. Of het nu door hun spiritualiteit, cultuur of waarden is, de Japanners leven in harmonie met hun leeftijdsgenoten, tenminste zo goed als ze kunnen. Het is dus mogelijk om uw lot in eigen hand te nemen en uw eigen leven te verbeteren door deze 5 essentiële leefregels te volgen. Laten we deze rode draad niet uit het oog verliezen, die zo belangrijk is om een ​​zo vervullend mogelijk leven te leiden.

1. Ikigai

Wat betekent Ikigai? Het betekent ‘levensvreugde’ of ‘reden van bestaan’. Het concept is dit: we moeten gewoon de juiste balans vinden tussen wat we leuk vinden en wat we nodig hebben, en uiteindelijk wat nuttig is voor de wereld. We zien deze filosofie vaak vertegenwoordigd door een rozet met in het midden onze ikigai. Door de onze te vinden, komen we elke dag dichter bij de reden die ons 's ochtends doet opstaan ​​om onze verlangens beter te verwezenlijken. Dit principe passen wij vooral toe bij coaching en persoonlijke ontwikkeling.

2. Kaizen

Deze term betekent “constante verbetering”. Het is gebaseerd op kleine verbeteringen die op regelmatige basis worden aangebracht en die op de lange termijn een aanzienlijke impact kunnen hebben op onze algehele prestaties. In werkelijkheid kunnen we elke dag verbeteren, zelfs tot 1% van onze capaciteiten. Het gaat niet om onverwoestbaar zijn, maar om onstuitbaar.

3. Hara Hachi Bu

Hara hachi Bu: dit voorschrift betekent dat “wat je eet invloed heeft op je humeur, je energie en de persoon die je bent”. Het gaat er eigenlijk om dat je nooit meer eet totdat je geen honger meer hebt, maar dat je slechts tot 80% van je capaciteit eet. Het idee is om te kunnen stoppen voordat je zelfs maar vol raakt. Aangezien de hoeveelheden die we overdag binnenkrijgen kleiner zijn, is onze toon en alertheid dus groter en ons concentratievermogen groter.

4. De Gaman

Dit voorschrift betekent: “verdraag wat ondraaglijk lijkt met geduld en waardigheid.” Deze deugd is erg belangrijk in de Japanse cultuur en verwijst naar het zenboeddhisme. Het kan uiteindelijk in verband worden gebracht met het door Boris Cyrulnik ontwikkelde concept, dat niets anders is dan dat van veerkracht. Het brengt waarden van moed en vasthoudendheid bij in geval van tegenslag. Gaman kan in veel levenssituaties worden toegepast, zoals het verlies van een dierbare, ziekte, financiële problemen... Alles wat met Gaman in verband kan worden gebracht, wordt beschouwd als een belangrijke deugd voor het leiden van een vervuld leven. We moeten daarom ‘de dingen accepteren zoals ze zijn, zonder te klagen en blijk te geven van emotionele volwassenheid’

5. De Oubaitori

Het is een Japanse uitdrukking die ‘de bloem die in zijn eigen tempo bloeit’ betekent. Dit voorschrift wordt gebruikt om mensen te helpen hun verschillen te cultiveren en te accepteren, zodat ze zichzelf niet met anderen vergelijken. Elke persoon heeft zijn eigen unieke reis, zijn eigen ritme. Het belangrijkste is om niet snel te gaan of regels te volgen, maar trots te zijn op je eigen prestaties. Uiteindelijk helpt dit concept mensen harmonieuzer en zonder druk te leven.

En jij, welk voorschrift spreekt jou het meest aan?

Bronnen: Sven Taubert - stock.adobe.com

Terug naar boven Terug naar blog
multi éléments dans enveloppe
Geluksexperts
Omroeper van goed nieuws sinds 1996!
papier écologique
Leven in roze en GROEN
Duurzaamheid in het hart van onze projecten
tampon MJ
Made in Maison June
Gegarandeerde kwaliteit!
cœur dans enveloppe
Testen en adopteren
Ontvang een indruk met onze gratis monsters