Alliances dorées

Trouwringen: wij willen ecologisch verantwoorde sieraden

Mode en beauty zijn al begonnen aan hun transitie naar meer verantwoorde praktijken, maar vandaag is het de beurt aan sieraden om in een nieuw, ethischer en transparanter licht te schitteren. De planeet en onze waarden roepen ons op om beter te handelen en te consumeren. Wat zijn milieuvriendelijke sieraden precies?

Consumeer ja, bescherm zeker de planeet

We willen zeker allemaal, elke dag een beetje, op onze eigen manier, meedoen aan het behoud van de planeet. We weten vandaag meer dan ooit dat elke kleine actie telt, en daar houden we van bij Maison June.

Als het gaat om het kopen van sieraden, zijn prijs en stijl de eerste criteria waarmee we rekening houden, dus ja, dat doet er toe! Het is echter belangrijk om de vraag te stellen naar de traceerbaarheid van dit juweel: waar komt dit goud vandaan? is het een natuurlijke of synthetische diamant en hoe worden ze ontworpen en gecontroleerd?

Het kiezen van een ethisch merk is niet duurder , en bovendien werken ze aan het verbeteren van het werk en de veiligheid in de mijnen, het verminderen van de chemische vervuiling bij de goudwinning, en nog veel meer... echte vooruitgang.

Kiezen voor gecertificeerd ethisch goud

Het Fairmined Label werd in 2009 gecreëerd op initiatief van de ARM “Alliance for Responsible Mining”. Het doel van Patrick Schein, dat aan de oorsprong ligt van het project: het helpen van de ontwikkeling van een meer respectabele industrie en het ontplooien van een ambachtelijke mijnbouwactiviteit die, hoewel deze slechts 10% van de wereldproductie vertegenwoordigt, niet minder dan 15 miljoen mensen in dienst neemt en ondersteunt 60 miljoen mensen wereldwijd. Het is niet niets!

Kiezen voor het label ethisch goud betekent ook dat we ons inzetten voor gelijke beloning voor mannen en vrouwen, de controle en beperking van de gebruikte chemische producten, de toegang tot onderwijs, het verbod op kinderarbeid... En wat als dit er voor eens en voor altijd in zou slagen ons bewustzijn te vergroten? alle?

Onder de gelabelde mijnen: Bolivia, Colombia, Peru, Mongolië...

En onze diamanten?

De traceerbaarheid van diamanten wordt steeds duidelijker. Met behulp van het Kimberley-proces dat in 2003 onder auspiciën van de Verenigde Naties van kracht werd, is het certificeringssysteem voor ruwe diamant veel beter gereguleerd. Het doel is ervoor te zorgen dat deze stenen niet worden gebruikt om gewapende conflicten te financieren.

Om elke mogelijke omweg te vermijden, kiezen bepaalde merken ervoor om verder te gaan en te innoveren en hun klanten vandaag synthetische diamanten aan te bieden. Ze zijn 50% goedkoper dan natuurlijke diamanten , maar blijven toch behoorlijk energie-intensief bij de productie ervan.

In alle gevallen is het nu mogelijk om nauwkeurigere details te krijgen over de vervaardiging, herkomst, kalibratie en zuiverheid ervan. Een close-up herkadering die ons niet ontevreden maakt.

Al het goud ter wereld

Steeds meer merken onderscheiden zich door hun kennis en transparantie op dit vlak, wat, geef toe, onze nieuwsgierigheid wekt!

Christian en Hélène, oprichters van het familiebedrijf Or du Monde , omringd door hun kinderen Sacha en Margot, zijn echte sieradenliefhebbers! Ze presenteren de knowhow van Franse sieraden in het hart van hun Parijse atelier. Sinds de oprichting van het huis heeft het meer dan 500 sieraden geproduceerd, alle stijlen gecombineerd . Elke diamant wordt met de hand gekozen en de grondstoffen pleiten voor transparantie, van de mijn tot de kast.

Het huis kon ruim 275 kilo goud recyclen, zonder enige impact op het milieu! U moet weten dat traditionele winning aanzienlijke hulpbronnen vereist, namelijk meer dan 550.000 ton erts, 190 miljoen liter water, 1.100 kilo kwik en 16.000 ton cyanide. Het merk heeft bovendien zijn CO2-uitstoot aanzienlijk verminderd door te kiezen voor 100% metaalrecycling.

Andere merken in de spotlight

JEM is het eerste Franse juweliershuis dat zich inzet voor de Fairmined-sector. Het huis stelt een nieuwe vorm van sieraden voor die bewustzijn en ethische betrokkenheid combineert met de eenvoud en minimalistische geest van sieraden . De collecties zijn eenvoudig, verfijnd, symbolisch, tijdloos en uiteraard ethisch. Het merk zet de synthetische diamant of tegenwoordig ook wel “gecultiveerde diamant” genoemd in de mooiste regels van de kunst in de kijker.

“In een laboratorium gecreëerde diamanten worden in een laboratorium gekweekt, maar hun kwaliteit, sterkte, optische afwerking en fysische en chemische eigenschappen zijn absoluut identiek aan die van natuurlijke diamanten, die miljoenen jaren onder de grond groeien, kenmerkend voor diamanten. » - IGI, Internationaal Instituut voor Gemmologie

Bronnen: Erika - stock.adobe.com

Terug naar boven Terug naar blog
multi éléments dans enveloppe
Geluksexperts
Omroeper van goed nieuws sinds 1996!
papier écologique
Leven in roze en GROEN
Duurzaamheid in het hart van onze projecten
tampon MJ
Made in Maison June
Gegarandeerde kwaliteit!
cœur dans enveloppe
Testen en adopteren
Ontvang een indruk met onze gratis monsters